adbrite

Your Ad Here

Sunday, January 3, 2010

Kopytka



Fasolowe Kopytka

500 g ugotowanej fasoli jaś
2 cebule posiekane
50 g masła
100 g mąki
2 jajka
sól
pieprz
cząber

Fasolę zmielić, dodać mąkę, cebulę, jajka, sól, pieprz i cząber. Wyrobić ciasto. Ciąć jak na kopytka (można widelcem lub nożem wyciskać różne wzory na powierzchni kopytek) i gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podawać z sosem.


Kniszki - Kluski z zielonym Nadzieniem

Ciasto
2 szklanki gotowanych i utłuczonych ziemniaków
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 starta cebula
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka soli
pieprz
tłuszcz do formy

Farsz
200 g zmiksowanego ugotowanego groszku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 i 1/2 szklanki mleka
sól

Przygotować farsz: z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozetrzeć ją mlekiem, zagotować, dodać groszek i sól, wymieszać. Przygotować ciasto: ziemniaki, 2 jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cebulę, tłuszcz, sól i pieprz połączyć w misce. Masę przełożyć na stolnicę, ugnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, utoczyć z nich kuleczki, każdą lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie. Każde wgłębienie wypełnić 1/2 łyżeczki farszu. Wszystkie kniszki posmarować roztrzepanym jajkiem. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, układać na niej kniszki. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut, aż będą złociste.

No comments:

Post a Comment