Sunday, January 3, 2010
Kluski
Białe Kluski Śląskie
1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
sól
pieprz
Ziemniaki zmielić w maszynce, doprawić solą i pieprzem. Dodać żółtka i wyrobić ciasto. Uformować kluski. W każdej zrobić wgłębienie. Gotować na wrzącej, osolonej wodzie, aż do momentu wypłynięcia.
Kluski fasolowo-pomidorowe
300 g białej lub czerwonej fasoli
200 g mąki
3 jajka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
pieprz
sól
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cząbru
majeranek
Fasolę zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Odcedzić i gotować przez godzinę. Odcedzić i zmiksować. Dodać koncentrat pomidorowy, jajka, olej, mąkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Ciasto dokładnie wyrobić. Rozwałkować na grubość 1 cm i pokroić na rąby o boku 2 cm. Wkładać partiami do osolonego wrzątku, gotować przez 3 minuty na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym.
Kluski z Fasoli
2 szklanki fasoli (może to być także soja)
1 jajko
1 szklanka mąki
sól
pieprz
Fasolę moczyć przez noc. Gotować do miękkości, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Wbić jajko, doprawić sola i pieprzem. Wyrabiać ciasto. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment