Tuesday, January 19, 2010
Zupy
Barszcz biały:
przygotowywany na zakwasie, z majerankiem, ziemniakami, czasami również z dodatkiem śmietany
Barszcz czerwony: na bazie buraków, z dodatkiem warzyw i śmietany lub też podawana z kluseczkami
Żurek: na bazie kwasu chlebowego, z ziemniakami, kiełbasą lub jajkiem, czasem podawana w bochenku chleba
Krupnik: na bazie jęczmiennej, z domieszką warzyw i kawałków wędzonego mięsa
Kapuśniak: na bazie kwaszonej kapusty
Zupa ogórkowa: główny składnik – kiszone ogórki
Zupa koperkowa: jarzynowa zupa z dodatkiem koperku
Rosół z kurczaka: wywar z gotowanego mięsa kurczaka, podawany z makaronem
Zupa pomidorowa: na bazie przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, zwykle podawana z ryżem lub makaronem
Grochówka: na bazie gotowanego grochu
Zupa grzybowa: głównym składnikiem zupy są grzyby leśne, zwykle zawiera śmietanę
Flaki wołowe: wywar z kości wołowych z kawałkami flaczków, mięsa i warzyw
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment