adbrite

Your Ad Here

Tuesday, January 19, 2010

Zupy



Barszcz biały:
przygotowywany na zakwasie, z majerankiem, ziemniakami, czasami również z dodatkiem śmietany

Barszcz czerwony: na bazie buraków, z dodatkiem warzyw i śmietany lub też podawana z kluseczkami

Żurek: na bazie kwasu chlebowego, z ziemniakami, kiełbasą lub jajkiem, czasem podawana w bochenku chleba

Krupnik: na bazie jęczmiennej, z domieszką warzyw i kawałków wędzonego mięsa

Kapuśniak: na bazie kwaszonej kapusty

Zupa ogórkowa: główny składnik – kiszone ogórki

Zupa koperkowa: jarzynowa zupa z dodatkiem koperku

Rosół z kurczaka: wywar z gotowanego mięsa kurczaka, podawany z makaronem

Zupa pomidorowa: na bazie przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, zwykle podawana z ryżem lub makaronem

Grochówka: na bazie gotowanego grochu

Zupa grzybowa: głównym składnikiem zupy są grzyby leśne, zwykle zawiera śmietanę

Flaki wołowe: wywar z kości wołowych z kawałkami flaczków, mięsa i warzyw

No comments:

Post a Comment