Sunday, January 3, 2010
PIEROGI
Pierogi z kapusta
Ciasto
3 szklanki mąki
1 jajo
szczypta soli
łyżeczka masła
Farsz
500 g kiszonej kapusty
40 g suszonych grzybów
6 łyżek oliwy
2 cebule
1 jajo
pieprz i sól do smaku
Kiszoną kapustę i namoczone przez noc grzyby włożyć do garnka i zalać wodą. Po dodaniu 4 łyżek oliwy gotować, aż zmiękną. Ostudzić, odsączyć z wody i mocno wycisnąć. Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na pozostałej oliwie, dodać do farszu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć farsz na patelnię i podsmażyć, by lekko zgęstniał. Dodać jajko, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli i łyżeczki masła, dodając ok. 3 szklanek wody. Ciasto rozwałkować, a następnie wycinać z niego szklanką krążki. Każdy z nich napełnić farszem i zagnieść brzegi.
Lekko osoloną wodę doprowadzić w dużym garnku do wrzenia, wrzucać pierogi. Gotować 6-7 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi leniwe z Bryndzą
300 g bryndzy
200 g chudego twarożku
200 g mąki
4 jajka
1 marchew
1 cebula
masło
tarta bułka
natka pietruszki
sól
Żółtka oddzielić od białek. Bryndzę zmiksować z twarożkiem i żółtkami. Cebulę i marchew zetrzeć na tarce, dodać do masy razem z pianą z białek oraz mąką. Całość wymieszać, przełożyć na stolnicę i uformować wałki o średnicy 3 cm, skroić ukośnie na szerokość 2 cm każdy z kawałków. Pierogi gotować w osolonej wodzie przez 3 minuty, aż wypłyną. Podawać na talerzu polane stopionym masłem z bułką tartą i posypane posiekaną pietruszką.
Rosyjskie Pierogi z Twarogiem
Ciasto
20 g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki letniej wody
500 g mąki
125 ml mleka
sól
4 jajka
125 g masła
oliwa
1 ubite jajko
Farsz
1 łyżka mąki
500 g twarogu
2 jajka
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
Przygotować ciasto: drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie i wyrobić z 1/3 mąki. Powstałe ciasto posypać mąką i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dodać mleko, szczyptę soli, jajka, masło, resztę mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Dodać odrobinę oliwy i wygnieść ciasto, odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia. Następnie uformować z niego wałek i pokroić na równe plastry. Z każdego plastra ugnieść kulkę. Przygotować farsz: mąkę przyrumienić z odrobiną tłuszczu na patelni. Twaróg wymieszać z jajkami i cukrem, dodać zasmażkę, cukier waniliowy, sól i wymieszać na gładką masę. Powstałym farszem nadziewać pierogi, dokładnie zaklejać brzegi i gotować.
Pierogi z Kapustą i Orzechami
Ciasto
500 g mąki
1-2 surowe żółtka
2 łyżki stopionego masła
szczypta soli
woda
Farsz
1/2 główki białej kapusty
6-8 suszonych grzybów
2 jajka na twardo
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
sól
Z mąki, wody, żółtek, soli i masła wyrobić ciasto. Umyte i namoczone grzyby ugotować. Poszatkować kapustę, posypać ją solą i odstawić na kilka minut. Odcisnąć ją z wody i dodać do grzybów, gotować przez kilka minut. Farsz ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić. Wymieszać z posiekanymi jajkami i orzechami. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką krążki, nakładać na każdy krążek farsz. Lepić pierogi i gotować.
Pierogi z Truskawkami
Ciasto
1 kg mąki
1 duże jajko
kilka łyżek wody
Farsz
250 g świeżych truskawek (mogą być też mrożone)
5 łyżek cukru pudru
Ponadto
1 łyżka oleju
200 ml gęstej śmietany do polania
kilka łyżek cukru pudru do posypania
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na małe kawałki, posypać cukrem pudrem, odstawić. Przygotować ciasto: mąkę, jajka, kilka łyżek wody połączyć i zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, równomiernie rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać kółka, na każde nakładać farsz z truskawek. Dokładnie zaklejać brzegi. Zagotować wodę w dużym garnku z odrobiną oleju. Ostrożnie włożyć do wrzątku pierogi, gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch. Podawać polane śmietaną i posypane odrobiną cukru pudru.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment